Toz Keçiboynuzu 250 gr
Keçiboynuzu Tozu Faydaları
Keçiboynuzu faydaları
Adını şeklinden alan keçiboynuzu, doğanın insanlara sunduğu şifa deposu bitkiler arasında yer alır. Bu şahane bitkinin herhalde adını duymayan kalmamıştır. Namı dilden dile dolanır, kulaktan kulağa yayılır. Her türlü övgüyü hak eden keçiboynuzu meyvesi ile tanışmayan varsa çok şey kaybetmiş demektir. Baklagiller familyasının bir üyesi olan bu bitki, 4000 yıllık tarihi ile bu familyanın en büyüğüdür. Keçiboynuzu özellikleri saymakla bitmeyen nadide bitki türleri arasında yer alır. Onu daha yakından tanımak isteyenler şöyle buyursunlar lütfen.
Keçiboynuzu, 5 ile 10 metre arasında boyu olan Akdeniz iklimine özgü bir ağacın meyvesidir. Keçi boynuzunu andıran şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Meyvenin yetiştiği ağaç da keçiboynuzu ağacı olarak bilinir. Yapraklarından meyvesine ve hatta gövdesine kadar tam bir ecza deposu olan bu bitkinin kullanım alanı da oldukça geniştir. Keçiboynuzu meyvesinden ve yapraklarından pek çok şekilde faydalanılır.
Keçiboynuzunu pek çok açıdan faydalı yapan şey elbette ki besin değerleridir. Karbonhidratlar, lifler, vitaminler ve mineraller bakımında oldukça zengin olan keçiboynuzun bir tanesi 73.3 kaloriye sahiptir. 100 gramında 54.61 gram karbonhidrat, 4.18 gram protein, 25.83 gram lif, 0.69 gram yağ bulunan keçiboynuzunun kolesterol değeri ise 0’dır. % 1 gibi düşük bir sodyum oranına sahip olan keçiboynuzu glisemik indeks değeri 15’tir.
Bu besin değerleri ile keçiboynuzu diyet yapanlar için oldukça ideal olan meyveler arasında yer alır. Riboflavin (B2 vitamini) açısından da oldukça zengin olan bu bitkinin 100 gramı günlük riboflavin ihtiyacının %27’sini karşılar. Potasyum bakımından kuru kayısıdan sonra ikinci sırada yer alır. 100 gramı günlük potasyum ihtiyacının %24’ünü karşılar. Vücut için gerekli olan magnezyum, demir, fosfor gibi pek çok mineral bakımından da oldukça oldukça zengin bir bitkidir.
Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzunun kullanım alanları da oldukça geniştir. Keçiboynuzu ne işe yarar diye merak edenler sorularına cevapları burada bulabilir.
Harnup ismiyle de yaygın olarak bilinen meyvesinin kısık ateşte uzun süre kaynatılması ile elde edilen keçiboynuzu özü bu bitkiden elde edilen oldukça lezzetli bir üründür. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve korunmasında oldukça etkilidir.
Pekmez yapımında üzümden sonra ikinci sırayı keçiboynuzu alır. Keçiboynuzu pekmezi özellikle çocuklar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmelidir. Kış aylarında grip ve nezle gibi çabuk yayılan hastalıklara karşı oldukça koruyucudur.
En çok kullanıldığı alan gıda sektörüdür. Özellikle keçiboynuzu unu fiyat olarak maliyetleri düşürdüğünden unlu mamullerde bayatlamayı engellemek için kullanılır.
Dondurma üretiminde de kullanılan keçiboynuzu, konserve et ve balık ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak da tercih edilir.
Bunların yanı sıra kimya endüstrisinin pek çok kolunda da keçiboynuzundan faydalanılır. Fotoğraf kağıdı üretimden tutun da tekstilde kumaşlara parlaklık vermek için boya macununa katılmasına kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Kozmetik sanayinde diş macunu, jöle, oje, tıraş sabunu gibi farklı ürünlerin üretiminde de kullanılır.