Tip 1 Kolajen Ne İşe Yarar?
Vücudumuzun her bölgesinde bulunan kollajenin yirmiye yakın türünden biri olan tip 1 de birçok özel görev yapar. Tip 1 kolajenin faydaları ve işlevi şu şekilde sıralanabilir;
o Vücudumuzun belli bölgelerindeki kasların yeniden inşa edilmesini sağlar. Böylece ilerleyen yaşlarda dahi kaslarınız güçlü bir yapıda kalır.
o İlerleyen yaşlarda insanların en zorlandığı organlardan biri de gözdür. İlerleyen yaşlara bağlı olarak görmede zorluklar ortaya çıkabilir. Ancak tip 1 kolajen alımı yeterli miktarda olursa gözleriniz de daha sağlıklı kalır.
o Kemikler insan vücudunda kolajen miktarının azalmaya başlaması ve çeşitli sebeplere bağlı olarak zayıflar. Ancak vücudun kolajen tip 1 miktarı yeterli olursa kemikler daha sağlam olur. Kemiklerinizin kendini yenileyebilmesi için tip 1 kolajen oranınızı yeterli tutmalısınız.
o Tip 1 kolajenin en önemli işlevlerinden biri de omurganızın yeniden inşa edilmesine de yardımcı olmasıdır.
o Tırnaklarımız belli sebeplerden çabuk kırılmaya başlayabilir. Ancak tip 1 kolajen alımınız yeterli olursa tırnaklarınız daha güçlü olacaktır.
o Saç tellerinizin incelmeye başlaması ile birlikte daha sık dökülür. Tip 1 kolajen miktarınız dengelenmeye başladığında daha kalın ve güçlü saç köklerine sahip olursunuz. Böylece saçlarınızda dökülme gibi sorunlara karşı önlem almış olursunuz.
o Kırışıklıklar ve yara izlerinin giderilmesinde etkilidir.
o Düzenli kullanımda ilerleyen yaşlara bağlı kahverengi lekelerin giderilmesinde de etkilidir.
o Bu kolajen türü cildinizin gergin olmasını sağlayarak cilde elastikiyet vermektedir.
o Dokuların bir arada tutulmasını sağlar.
Tip 3 Kolajen Ne İşe Yarar?
o Tip 3 kolajen yetişkinlerin eklem kısımlarında bulunan kıkırdak dokunun yapısında yoğun olarak bulunur. Tip III kolajenin eksik olması durumunda kıkırdak doku hasar görür ve eklem sorunlar, sertleşme ve ağrı gibi durumlar görülebilir. Tip 3 kolajen ise eklemlerin sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesine yardımcı olur.
o Tip III kolajen insan vücudundaki kanın pıhtılaşmasında aktif olarak görev alır. Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan trombosit hücreleri ile sıkı bir bağlantısı olan bu tip kolajen aynı zamanda hızlı bir iyileşme süreci sunar.
o Sinir sisteminde ve göz kanallarında hücre canlılığını koruyarak kan hücrelerinin bu kısımlara iletilmesini sağlayan TİP 3 kolajen, damarların elastik yapısını korumasını sağlar.
o Yapılan araştırmalarda Tip III kolajenin embriyogenez aşamasında beyinin yapısının oluşmasını sağlayan proteinlerden biri olduğu görülmüştür. COL3A1 geninin ürettiği bu kolajen tipi henüz embriyo aşamasında olan canlı için sinir sistemi ve damarların oluşmasında da hayati öneme sahiptir.
Tip 3 Kolajen Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar
Tip 3 kolajen COL3A1 geni tarafından üretilmektedir. Kolajenin üretilmemesinde ya da az miktarda üretilmesi halinde Ehlers Danlors Sendromu görülebilmektedir. EDS (Ehlers Danlors Sendromu) ise eklemlerde aşırı hareketlilik, derinin elastikiyetinde artış ve deri hasarlarında iyileşmenin yavaş olması gibi belirtilerin görülmesine neden olur. Tip 3 kolajen eksikliği nedeniyle görülen en önemli belirti ise vasküler sorunlardır. Kalp damarlarından olan büyük arterin yırtılması ve ani ölüm gibi sorunlara neden olan TİP 3 kolajen eksikliği sindirim sistemi sorunları ve göz komplikasyonlarına da neden olabilmektedir.
Tip 3 kolajen sadece eksikliğinde değil fazla olması durumunda da çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Sistemik skleroz, böbrek ve karaciğer fibrozu gibi rahatsızlıklarda serum gibi belirteçler ile TİP 3 kolajen yüksekliği tespit edilebilmekte ve tedaviye başlanabilmektedir.
GLUKOZAMİN SÜLFAT
Glukozamin, iyi bir eklem iltihabı takviyesidir. Bununla birlikte, glukozamin; eklem ağrılarını rahatlatmaktan fazlasını yapar. Glukozaminin, bağırsak sağlığına kadar geniş bir alanda pek çok çeşitli faydalar sunduğu gözlenmektedir.
Glukozamin, şekerlerin ve proteinlerin zincirlerinden yapılan ve eklemlerin kıkırdağında bulunan bir çeşit bileşiktir. Eklem, kemik, kas ağrılarını en aza indirir. Rahat hareket etmeyi sağlayan ve eklemler arasında kayganlığı sağlayan bir bileşen olarak işlev görür.
Glukozamin, çok güçlü doğal bir anti-inflamatuar; yani iltihaplanma karşıtı bir bileşendir. Ayrıca, anti-aging adı verilen yaşlanma karşıtı özelliklere de sahiptir. Eklem iltihabı için, piyasadaki en iyi doğal takviyelerden birisidir. Sıklıkla, yaşa bağlı olan kemik ve eklem ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlıklı bireylerde de, sindirim ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
İnsan vücudunun, kıkırdak gibi önemli dokuları oluşturan protein ve yağların sentezinde; glukozamine ihtiyacı vardır. Eklemler ve tendonların sağlığında, önemli bir rol oynar. Ayrıca, sinoviyal sıvı olarak bilinen ve eklemleri çevreleyen sıvıların oluşturulmasına da yardımcı olmaktadır.
Glukozamin, bağırsak sağlığının korunması için de; hayati değerde önem taşımaktadır. Glukozamin sülfat takviyesinin, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin bileşimini etkilediği tespit edilmiştir.
Glukozamin, genellikle insanlarda; bir yan etki ya da risklere yol açmamaktadır. Yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla, uzun süre boyunca güvenle kullanılabilmektedir.
Glukozamin Çalışma Prensibi ve Kullanımı
Glukozamin üzerinde yapılan çalışmaların çoğu, doğal bir kimyasal olan glukozamin sülfatın faydalarına özellikle yer vermiştir. Glukozamin, agrekan ya da proteoglikan olarak adlandırılan bileşiklerden kıkırdak yapının oluşmasına yardımcı bir aminosakkarittir. Glukozamini, çoğu insan; günlük tek başına veya sülfat, omega-3 ve MSM takviyeleriyle kombine ederek tüketmektedir.
Glukozamin Kondroitin ve Sülfat Formları
Kondroitin, kıkırdağın su tutması işlevine yardımcı olan önemli türde bir bileşendir. Vücut tarafından doğal yollarla sentezlenir. Endüstriyel üretiminde ise, hayvanların kıkırdaklarından üretilmekte veya laboratuvarda oluşturulabilmektedir. Glukozamin sülfata göre daha az bilinir.
Glukozamin ile kondroitin kombinasyonu, glukozamin ve de kondroitin ikilisinin birlikte çalışmasını sağlar. Glukozamin kondroitin formunda, eklemlerde fayda sağlanır.
Glukozamin sülfat ise, glukozaminin en popüler olan çeşididir. Glukozaminin; kondroitin kombinasyonu ile glukozamin sülfat kullanımı birbirine benzer şekilde güvenilirdir.
Glukozaminin Genel Faydaları
Glukozaminin faydaları, şu maddeler halinde açıklanabilir:
- İltihaplanma sorunlarının giderilmesi
- Otoimmün reaksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olması
- Eklem sağlığının korunması
- Eklem ağrıları ve hassasiyetinin azaltılması
- Bağırsak sağlığının korunması
- Mide, mesane ve bağırsaklardaki tahrişe karşı mücadele edilmesi
- Enflamatuar bağırsak hastalığı ve çeşitli bağırsak sendromlarının tedavi edilmesi
- Kırık veya yaralanmaların ardından, dokuların ve daha güçlü kemiklerin inşasının sağlanması
C Vitamini Nedir?
Doğal besinler yoluyla günlük olarak alınması önerilen C vitamini, vücut tarafından üretilemez. Suda çözünen bir vitamin türü olan C vitamini bu özelliği sayesinde, vücut için gerekli olan bölgeye hızla ulaşır(1). Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve doku yenilenmesinin hızlanmasında önemli bir rolü bulunan C vitamini, demir mineralinin emilimini de kolaylaştırır. Kemik, deri, damar gibi dokuların oluşumu, korunması ve yenilenmesinde önemli bir paya sahiptir(5).
C Vitamini Ne için Kullanılır?
Kivi, portakal, limon, çilek, kavun, ananas, domates, kırmızı biber, maydanoz, ıspanak, lahana, brokoli, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde yüksek miktarda C vitamini bulunur (6). Vücudun pek çok temel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan C vitamini, kişinin hastalıklardan korunmasında da etkilidir. Dengeli ve düzenli beslenme, günlük C vitamini ihtiyacının karşılanması için son derece önemlidir. C vitamini; kemik, kıkırdak, kas, damar, ve deri gibi dokularının oluşturulmasında önemli bir yere sahiptir. Demir emiliminde önemli bir rol oynar. Serbest radikaller olarak tanımlanan, dokulara zararlı olabilecek moleküllerle vücudun savaşması ve hücrelerin korunması için de gereklidir. 'Günlük almamız gereken doz nedir?' sorusundan önce 'C Vitamininin Faydaları Nelerdir?' sorusunu yanıtlamak gerekir.
C Vitamininin Faydaları Nelerdir?
C vitamini, vücudun tüm dokularının onarımı ve gelişimi için gereklidir. Cilt, tendonlar ve kan damarlarının üretimi ve yenilenmesinde önemli bir paya sahiptir. Yaraları ve skar dokusunu iyileştirme gibi faydalarının yanı sıra demir emilimini artırmasıyla birlikte kemik, kıkırdak ve diş gibi dokuların korunmasına yardımcıdır.
GLUKOZAMİN KONDROİTİN MSM HYALURONİK ASİT
Vücudumuzun hareket sistemini oluşturan temel yapılardan birisi eklemlerdir. Kemiklerimiz arasındaki birleşim alanları olan eklemlerin vücutta bulundukları yere ve işlevlere göre farklı türleri vardır. Özellikle temel hareketleri sağlayan diz, el bileği gibi alanlardaki eklemlerde, eklemlerin kapsülle çevrili bir eklem boşluğu mevcuttur. Eklem yüzleri kıkırdakla örtülüdür ve eklem boşluğunu eklem sıvısı (sinovyal sıvı) doldurur.
Eklemlerimizdeki kıkırdak dokusunun ana bileşenleri proteoglikanlar olarak adlandırılan glukozamin, kondroitin ve keratanlardır. Bu moleküller hyaluronat ve kollajenle etkileşerek eklem sağlığının korunmasını sağlar. Eklem sıvısında ise hyaluronik asit ve lubrisin isimli maddeler eklemlerin kayganlaşarak daha kolay hareket etmesini sağlar.
Osteoartrit gibi bazı eklem hastalıklarında kıkırdak dokusu yıkıma uğrar